Trakking – Blog Video

Преход в. Полежан  2851 м – в. Безбог 2645 м

и тест в реални условия на  раница за дълги преходи  EASYFIT 60,  QUECHUA

Pirin Mountain BG, peak Bezbog 2645 m, peak Polejan 2851 m

(за да видите видеото кликнете върху линка с текста)


И така, както се казва по-добре късно отколкото никога. Аз и моята съпруга се запалихме по планинските преходи. Планината определено ни омагьоса, зарежда ни с положителни емоции и всеки който катери билата и върховете на родните ни планини знае много добре какво искам да кажа.
Разбира се бяхме донякъде наясно, че ни е необходима екипировка за това, но не бяхме чак до там запознати от какво имаме нужда точно. Много бързо с всяко излизане в планината установявахме от какво се нуждаем. В един момент се усетих, че всяка седмица ходя до Декатлон и си купвам по нещо. Дойде ред и за раница. Тъй като в началото правихме кратки еднодневни преходи си взехме малки раници, една 20 л и една 30 л, които за целта си бяха достатъчни. Колкото повече ставаха преходите ни, разбрахме, че повече ни привлича алпийският релеф и винаги гледаме да си организираме маршрути на височина над 2000 м. Но тук вече един ден не стигаше, спане в хижи, повече багаж и респективно дойде ред за по-голяма раница. От малката раница вече имах представа какво искам да има в новата. Първо разгледах в сайта на Декатлон какво се предлага, набелязах няколко модела и отидох на място да ги видя. В крайна сметка се спрях на модела EASYFIT60.
Защо се спрях на нея? Мисля че 60 л като обем са достатъчни, хареса ми и като дизайн, достатъчно джобове, дори в малко повече според мен. Хареса ми системата EasyFit за регулиране на раницата след нарамване, възможността да се използва  воден резервоар, вградения дъждобран и не на последно място достапът до основното отделение при легнало положение на раницата.
Тук е моментът да изкажа голяма благодарност на екипа на Декатлон за тяхната чудесна инициатива Dechatlon Тестер. Благодарение на нея, те любезно ми предоставиха модела. Взех раницата в понеделник и нямах търпение да я нарамя и да тръгна по баирите. Бях набелязъл вече маршрута. Целта ни беше Пирин и по-точно върховете Безбог 2645 м и Полежан 2851 м. Прецених, че за да успеем спокойно да изкачим и двата, трябва да преспим на хижа Безбог и рано сутринта да потеглим. Дойде уикендът, спретнахме багажа в раницата и потеглихме. Прогнозата не беше никак обещаваща, но това не можеше да ни спре. Малко след с. Добринище по пътя за лифта до хижа Безбог започна проливен дъжд. За момент се зачудихме какво да правим. Не се отказахме разбира се. И тук, едно от нещата, които бях харесал в раницата си дойде на мястото, а именно дъждобрана в дъното й. Опаковахме я и потеглихме с лифта нагоре към хижа Безбог. На самия лифт ни валя сериозен дъжд, много неприятно беше, поне за мен, много мразя да ми е мокро. Но както се казва сред туристите, няма лошо време, има лоша екипировка. Е, ние имахме екипировка, която издържа на проливния дъжд. Горе на хижата спря да вали и се проясни, имаше надежда за утрешния ден!
Няма да описвам как изкарахме вечерта. Пълна хижа, хапване, приятни хора съмишленици, разговори, свеж въздух и звездното небе на Пирин.
Сутринта станахме за изгрева, закуска, кафе и хайде нагоре към Безбог. Да си призная, леко се притеснявах как ще се катеря с подобна раница нагоре. Досега го бях правил само с 30 литрова раница, а сега трябваше да нося два пъти по-голямата EASYFIT 60. Още в първите 15 мин. обаче установих, че въпреки по-големият товар раницата приляга много добре и определено е удобна за носене. Това е така благодарение на коланите с подплънка през кръста, които поемат част от товара падащ върху раменете. Допълнителното удобство идва и от системата EASYFIT, даваща възможност максимално добре да настроиш и разположиш раницата спрямо гърба си.
Продължавахме по маршрута нагоре към върха, редяха се приказни гледки, спирахме доста за да снимаме, все пак това е другата ми страст. Слънцето все повече започваше да грее. Започнахме да хвърляме част от дрехите. Наистина голямо удобство е това да можеш да стигаш лесно до всяко нещо в раницата благодарение на ципа, който е по дължина на раницата. Не се налага да вадиш целия багаж от нея за да достигнеш до слънцезащитният крем в дъното примерно. При добра подредба на багажа бързо и лесно може да стигнеш до всичко, има отделения за всяко нещо.
Докато вървяхме по маршрута нагоре и нагоре установих, че гърба ми е относително сух, за разлика от малката раница с която бях ходил досега. Беше леко запотен само малко ниско в кръста където са коланите с подплънките. Това е така, защото гърба на раницата е много добре оребрен и проветряването е на нужното ниво.
Другата екстра която мога да използвам с EASYFIT60 e водният резервоар( т.нар. кемълбек), който се закупува отделно. Честно казано си мислех, че е някаква ненужна глезотия, но се оказа че не е така. Ходиш и си пиеш когато решиш. Не се налага да сваляш раницата за да вземеш бутилката от страничния джоб, пести се време и усилия. Определено много ми допадна тази екстра.
Друго което ме впечатлява е 10 годишната гаранция, която дава производителя QUECHUA. Не знам на пазара да има подобни стоки с такава гаранция и на такава цена.
Трябва в заключение да направя някаккъв обобщаващ извод за раницата. Гледам, че не написах никакъв минус за EASYFIT 60. Не открих такъв, признавам си. Може би с времето да се появи, но на този етап съм много доволен от избора си.
Денят премина с много емоции, красиви гледки, изкачихме в. Безбог, после величественият Полежан.
Заредихме се с поредната доза положителни емоции за седмицата и така до следващият трип!
Надявам се във видеото в началото на поста да усетите част от нашата емоция!
Ето и малко кадри от този трип и стягайте раниците за нови приключения! ;-)